Oscar: Het ECD voor de GGZ

Bij DataLeaf hebben we een ECD ontwikkeld met en voor de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Oscar biedt alle benodigde functies en voldoet aan alle strenge veiligheidseisen zodat jij zorgeloos zorg kunt bieden.

Bovendien kun je vertrouwen op goede support, hosting, updates en back-ups, zonder extra kosten. Met dit alles-in-één pakket kun je je volledig richten op je werk in de GGZ, terwijl wij zorgen dat het ECD altijd up-to-date en veilig is. Oscar is er om aan jouw behoeften te voldoen en je te voorzien van een efficiënt systeem voor het beheren van je cliëntendossiers.

ecd voor de ggz

Wat is een ECD?

Een elektronisch cliëntendossier (ECD) is een digitaal systeem waarin het behandel- en begeleidingsplan van een cliënt is opgeslagen. Het ECD bevat gegevens en informatie over een individuele cliënt, zoals medische geschiedenis, behandelingen, medicatie, laboratoriumresultaten, afspraken, verslagen en andere relevante informatie.

Het ECD stelt zorgverleners in staat om gegevens efficiënter vast te leggen, te delen en te raadplegen, waardoor de kwaliteit en continuïteit van de zorg verbeterd kunnen worden. Het kan ook bijdragen aan betere samenwerking tussen zorgverleners, omdat het gemakkelijker is om informatie te delen en op elkaar af te stemmen. Daarnaast is het mogelijk om als zorgprofessional via het ECD te communiceren met de cliënt, wat de betrokkenheid van de cliënt bij het zorgproces verhoogt.

Waarom een ECD specifiek voor de GGZ?

Als zorgprofessional in de GGZ werk je met kwetsbare doelgroepen. Bij DataLeaf zijn we ervan overtuigd dat ons ECD zorgprofessionals helpt te focussen op een optimale weg naar herstel voor de cliënt. Onze softwareoplossing is er voor de vrijgevestigde, kleine en middelgrote GGZ-instellingen en GGZ-praktijken. Het is een specialistisch product, ontwikkeld door en voor de GGZ. Hierdoor verloopt ook de financiële afhandeling met zorgverzekeraars snel en efficiënt in Oscar. Geen gedoe meer met factureren!

ecd voor de ggz

Ontwikkeld samen met behandelaren

Bij DataLeaf geloven we in partnerschap en de kracht van samenwerking. Want niemand weet zo goed want een systeem nodig heeft als de mensen die het dagelijks gebruiken. We ontwikkelen onze software daarom samen met de gebruikers – in dit geval GGZ-professionals. We werken veelal samen met grote instellingen en stemmen zo samen de roadmap af voor de komende tijd. Op die manier sluiten we aan op de benodigde langetermijn ontwikkelingen. Daarnaast vragen we regelmatig feedback uit over onze software en zetten dit om in verbeterpunten.

ecd voor de ggz

Functionaliteiten van een ECD voor de GGZ

Oscar ECD bevat alle functionaliteiten die je binnen je werk in de GGZ nodig hebt. Het ECD is geschikt voor alle vrijgevestigden, GGZ-praktijken en instellingen. Bekijk alle functionaliteiten van Oscar.

HoNOS+ vragenlijst
Per 1 januari 2022 is er een start gemaakt met het afleiden en vastleggen van de zorgvraagtypering. Een belangrijk onderdeel van de zorgvraagtypering is de HoNOS+ vragenlijst. Oscar ECD beschikt over de dynamische versie van de HoNOS+-vragenlijst, waarbij een typering wordt afgeleid aan de hand van vijf vragen. De vragenlijst kan in het ECD worden geopend en afgenomen.

Eenvoudig factureren
Bij generieke elektronische cliëntendossiers bestaat vaak vrijheid bestaat in het invullen van dossierinformatie, wat resulteert in fouten in de facturatie. Wij verplichten daarentegen de onderdelen die ingevuld moeten worden. Zo zorgen we voor een soepel verloop van het factureringsproces en een snellere betaling vanuit de zorgverzekeraar.

Cliëntportaal beschikbaar in de basislicentie
Wettelijk gezien hebben cliënten en/of wettelijk vertegenwoordigers recht hebben om het zorgdossier in te zien. Bij Oscar is, in tegenstelling tot veel andere ECD’s, het cliëntportaal opgenomen in de basislicentie die je afsluit. Via het cliëntportaal heeft de cliënt veilig en realtime toegang tot zijn/haar dossier. Ook kan er via de berichtenfunctie gecommuniceerd worden met de zorgprofessional.

Privacy en beveiliging
Gezien de gevoelige aard van geestelijke gezondheidsinformatie, is een sterke nadruk op privacy en beveiliging essentieel. Oscar is ISO-gecertificeerd en voldoet aan strikte regels en voorschriften met betrekking tot gegevensbescherming en privacy, zoals de AVG. Zo waarborgen we de vertrouwelijkheid van jouw cliëntgegevens.